top of page
Cupping 2.jpg

Hoewel de Chinezen de uitvinding van cupping claimen, is deze techniek al in veel oude culturen bekend. Uit archeologische vondsten is gebleken dat de vormen van cupping al bestonden bij de oude Egyptenaren. Zij gebruikten cupping bij praktisch elke aandoening en ter voorkoming van ziektes. Ook een aantal Indianenstammen en Afrikaansstammen kenden de techniek van cupping en passen deze nog steeds toe. In China wordt cupping al zo’n 3000 jaar toegepast, in Europa vond deze oude techniek halverwege de 19e eeuw haar weg.
 
Bovenop en rondom de pijnlijke spier wordt de huid en bindweefsel stevig gestimuleerd door middel van het vacuüm brengen van de cup. Het onderliggende gebied wordt extreem goed doorbloed en door reflexwerking komt het onderliggende spiergebied tot ontspanning.
 
De therapie wordt gebruikt om wat in de oosterse geneeswijze bekend staat als ‘stagnatie’ te verlichten. Het werd oorspronkelijk (en nog steeds) gebruikt  om ziektes zoals griep, kortademigheid en bronchitis te behandelen. Cupping wordt ook gebruikt om pijn aan de nek, rug, schouders en andere spieren te behandelen.

CUPPING THERAPIE

Cupping is ook heel goed te gebruiken bij (oudere) littekens die pijnlijk zijn of jeuken. Het litteken verdwijnt niet maar wordt wel soepeler doordat de verklevingen worden losgemaakt.
 
De cup wordt vacuüm gezogen en in een trekkende beweging over de huid getrokken in de richting van het bindweefsel c.q.  spierverloop en de energiebanen. Met de cup kan je de kracht/vacuüm goed doseren.
 
De eerste paar keren is de behandeling pijnlijk omdat het onderliggende weefsel verstoord is, maar tot nu toe is het wel één van de effectiefste manieren om de pijn en spierspanning snel te verminderen. Doordat de huid vacuüm wordt getrokken wordt de histamine en endorfine lokaal gestimuleerd waardoor het behandelend gebied min of meer wordt verdoofd.
Hoe verstoorder het gebied hoe beurser het gevoel na de behandeling is. In het ergste geval heb je 4 dagen napijn. De hersteltijd wordt elke week korter.

Na de behandeling zijn blauwe tot zwarte plekken normaal, deze verdwijnen na verloop van een aantal dagen vanzelf.

bottom of page