top of page
DSC_1399.JPG

Medisch tapen, oftewel medical taping, is een behandeling met elastische, hypoallergene tape van katoen. De methode komt oorspronkelijk uit Japan maar wordt tegenwoordig veel toegepast in Europa. De tape heeft als eigenschap dat er 140% rek in zit.

 

Beweging is essentieel om uw gezondheid te behouden of te herstellen. Spieren zijn niet alleen nodig voor beweging maar ook bepalend voor bijvoorbeeld uw bloedcirculatie. Als spieren niet goed functioneren, geeft dat een scala van klachten.
 
Wat is medisch tapen?

Door de manier van aanbrengen geeft medisch tape rek op de huid, en dat heeft allerlei positieve gevolgen:

 • Pijndemping

 • Verbeterde spierfunctie door tonusregulatie (reguleren van spierspanning)

 • Opheffing belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer

 • Neuro-reflectoire beïnvloeding (positieve invloed op het zenuwstelsel)

 • Ondersteuning gewrichtsfunctie door:
  o    Correcties van de bewegingsrichting
  o    Stimuleren van proprioceptie (bewegingsgevoel)
  o    Vergroten van de stabiliteit

ELASTISCH TAPEN

Hoe werkt het?
Bij medisch tapen wordt een gewricht niet compleet ingewikkeld, zoals bij sporttaping vaak gebeurt. Medisch tape kleeft zelf. Een enkele laag direct op de huid aangebrachte tape is dus voldoende. Doordat de tape direct op de huid zit, is de werking ook anders. Het zet de spieren en gewrichten niet vast, maar houdt ze juist optimaal beweeglijk. Door de speciale manier waarop de tape over de spieren en gewrichten wordt geplaatst, geeft de taping echter wel de ondersteuning. De tape geeft een onmiddellijke drukvermindering en helpt bij een optimaal herstel. De elastische tape wordt zowel in de lengte als de breedte aangebracht.
De tape mag meerdere dagen blijven zitten. Het knelt namelijk niet af, maar stimuleert de bloedsomloop. En ook dat helpt uw lichaam bij het natuurlijke herstelproces. Je kan met de tape gewoon douchen.

Is medisch tapen iets voor mij?
Taping wordt vaak gezien als een sportersaangelegenheid. Dat is waar medical taping zich van sporttaping onderscheidt: het kent zoveel toepassingen dat het ook buiten de sportwereld veel wordt gebruikt. Iedereen heeft tenslotte wel eens een gevoelige spier of een overbelast gewricht. Bovendien kan medisch tapen ook worden ingezet om de lichaamshouding te corrigeren, bij de nabehandeling van RSI-klachten en om ontstekingen en vochtophopingen te reduceren.

bottom of page