top of page
Metamorfose400.jpg

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar. Fibromyalgiepatiënten zijn bijvoorbeeld niet in staat om in het diepe slaap stadium (delta-slaap) te geraken, waarin het lichaam veel chemische stoffen voor de heropbouw aanmaakt waardoor weefsels worden hersteld en de groei van deze weefsels wordt bevorderd.
De bindweefsels van de fibromyalgiepatiënt worden stijf en gespannen, wat wordt veroorzaakt door een slechte aan- en afvoer van vloeistoffen door deze weefsels. Door congestie worden de circulatie en de neurale transmissie nadelig beïnvloedt, waardoor de spieren en de omringende organen in een constante gespannen toestand verkeren. Dit gebied van verhoogde contractie en verminderde circulatie veroorzaakt een opeenhoping van afvalstoffen, de zogenoemde tenderpoints.
Constante gespannenheid van de spieren in combinatie met het onvermogen om in de diepe herstellende slaap te geraken, zijn er de oorzaak van dat de fibromyalgiepatiënt niet alleen hevige pijnen ervaart op deze gevoelige plaatsen, maar ook algehele uitputting.

 FIBROMYLAGIE

Wat kan een massage betekenen?
De Fibromassage is een speciale massage bedoeld voor mensen met Fibromyalgie om pijnklachten te verlichten of om slapeloosheid te bestrijden. De Fibromassage kun je niet zien als een ontspanningsmassage. De Fibromassage is namelijk een therapeutische massagevorm. Om deze reden zal tijdens de eerste afspraak een vragenlijst worden doorgenomen om samen tot een goed behandelplan te komen. De frequentie van de massage zal verschillen per persoon. Iedere behandeling hebben we een klein evaluatiegesprek,
hoe is de vorige keer ervaren, wat zijn de effecten geweest, hoe gaan we verder.
 
Het is belangrijk te weten dat het tijd nodig heeft voordat de Fibromassage effectief gaat worden. Zoals je weet heb je soms hele goede dagen en soms ook hele slechte dagen. Zo werkt het ook met de Fibromassage, soms heeft een behandeling heel veel effect, maar de andere keer kan de behandeling juist weer meer napijn veroorzaken de dag erna. Op deze momenten is het belangrijk toch door te blijven zetten. Uiteindelijk gaat de massage op langere termijn de klachten verlichten en ga je je fitter voelen.

Omdat een behandeling zeer intensief kan zijn duurt deze circa 20-25 minuten.

bottom of page