top of page

MIJN WERKZAAMHEDEN GEZIEN VANUIT DE VIJF NATUURGERICHTE PRINCIPES

De 5 natuurgerichte principes.

In de praktijk wordt gewerkt volgens de 5 natuurgerichte principes. De vijf natuurgerichte principes zijn gebaseerd op de kracht en de werking van enkele natuurwetten die van belang zijn voor het vinden van de werkelijke oorzaak van ziekte.

Het doel van de behandeling is om de balans te herstellen (of te behouden) tussen lichaam en geest. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd, zodat blokkades kunnen oplossen en klachten kunnen verdwijnen.

 

1. Energie

Alles in en om ons heen bestaat uit energie. Wereldwijd wordt energie gezien als de basis van het leven. Energie vormt de basis bij de behandelingen van de BATC therapeut. Er kan pas worden gewerkt aan de overige principes; prikkeloverdracht, drainage, voeding en geestelijk welzijn wanneer je energiehuishouding op orde is. Zonder energie functioneert het lichaam niet optimaal en kan er geen genezing plaats vinden. Het is een eerste prioriteit om te zorgen dat je over voldoende energie beschikt, dat er een evenwichtig stromen van de energie plaats vindt en dat eventuele blokkades worden opgeheven. 

Ik kijk altijd naar hoe een cliënt in haar/zijn energie zit, hierop pas ik mijn behandeling aan. Hierdoor kan elke massage verschillen, in een stevige massage of juist een hele rustige.

 

2. Prikkeloverdracht

De prikkeloverdracht komt tot stand via je zenuwstelsel. Via de hersenen worden prikkels via het zenuwstelsel naar de rest van je lichaam gestuurd. Maar ook andersom worden prikkels vanuit je lichaam naar je hersenen gestuurd. Het zenuwstelsel is het communicatienetwerk ofwel ‘de telefoonlijn’ van je lichaam. Pijnprikkels bijvoorbeeld hebben een functie om bij bepaalde situaties juist en snel te kunnen reageren. De prikkeloverdracht zorgt er ook voor dat bepaalde signalen, bijvoorbeeld over wat je nodig hebt voor herstel, aan het lichaam worden doorgegeven. Een goede prikkeloverdracht is onmisbaar om goed te kunnen functioneren en herstellen.

Ik pas mijn behandeling aan op de blokkade en bekijk het holistisch en waar het mee te maken kan hebben: mentaal, fysiek of emotioneel. Mijn behandeling bestaat uit diverse technieken, zoals het behandelen van de fascia, triggerpoint, cupping etc.

 

3. Drainage

In het dagelijks leven heeft ons lichaam regelmatig te maken met overbelasting door afvalstoffen. Enkele oorzaken van buitenaf kunnen zijn: het inademen van vervuilde lucht (zware metalen) of bepaalde stoffen zoals restanten van pesticiden, dioxines of bepaalde toevoegingen in onze voeding. Daarnaast kan ons lichaam zelf een overbelasting van afvalstoffen creëren doordat bijvoorbeeld ons lymfesysteem of bloedcirculatie niet optimaal functioneren. Ons lichaam is onder gunstige omstandigheden in staat om de meeste afvalstoffen zonder problemen uit te scheiden via onze uitscheidingsorganen. Soms echter is het wenselijk om het lichaam daarin te ondersteunen en te stimuleren. Wanneer er te veel afvalstoffen in het lichaam aanwezig zijn, bijvoorbeeld in onze darmen, dan kunnen voedingsstoffen ook niet goed meer worden opgenomen.

 Naar aanleiding van gesprekken kom ik erachter of er problemen zijn in het lichaam met het verwerken van afvalstoffen. Door het gebruik van oa medical taping kan ik het lichaam stimuleren om afvalstoffen af te voeren. Soms kan een ontgiftingskuur nodig zijn, hierin kan ik een adviserende rol spelen.

 

4. Voeding

Voeding onderhoudt je cellen en voorziet deze van brandstof. Je dagelijkse voeding is één van de belangrijkste componenten voor een fit en gezond lichaam en een scherpe geest. Bepaalde voedingsmiddelen worden niet door iedereen even goed verdragen. Dit kan een tijdelijke kwestie zijn. Door gerichte voedingsadviezen kan dit in gunstige zin veranderen. Het is belangrijk dat je de juiste voedingsmiddelen, passend bij je constitutie en omstandigheden, tot je neemt en dat in de juiste hoeveelheden.

Een belangrijk onderdeel tijdens de anamnese is de voeding. Samen met de cliënt kijk ik naar de voeding zoals deze nu is en wat hierin verbeterd kan worden om de cliënt weer beter in balans te brengen.

 

5. Geestelijk welzijn

Naast de voorgaande principes beïnvloeden emotionele, mentale en spirituele aspecten jouw gezondheid en welzijn. Bewustzijn over je belemmerende denk- en gedragspatronen is buitengewoon belangrijk. Dit voor het geestelijke maar ook fysieke welzijn. Door zorgen of andere geestelijke spanningen kunnen veel klachten, zoals maagklachten, hoofdpijn of verkrampte spieren ontstaan. Je leert de belemmerende denk- en gedragsproblemen op een gezonde manier te veranderen, te doorbreken of los te laten. Dit voor een zo goed mogelijk herstel, maar ook om in de toekomt in balans te blijven.

Samen kijken we naar de "problemen" die zich in het leven van de cliënt voordoen. Vervolgens gaan we de problemen omzetten in oplossingen en leren anders te denken. Niemand kan een ander veranderen, maar wel hoe men zelf naar de ander kijkt en er mee omgaat.

bottom of page