top of page
Sarcoidose en massage 2.jpg

Iedere patiënt met sarcoïdose ervaart de ziekte anders. Bijna bij niemand verloopt het ziektebeeld hetzelfde. Op dit moment is het nog steeds moeilijk om de ziekte consequent onder controle te houden. Volgens mij kan een behandeling per arts verschillen. Zelf heb ik bij twee verschillende ziekenhuizen gelopen, en beide hadden toch een andere kijk op de behandeling van de sarcoïdose.


Te vaak worden medicijnen voorgeschreven, en geloof me, soms is het heerlijk om even geen of minder pijn te hebben, meer lucht te hebben, je beter te voelen. Helaas kan ik uit ervaring spreken, ik heb in het begin de medicijnen met beide handen aangegrepen, maar nu ... een paar jaar verder en wetende wat ik nu weet, had ik toch graag een betere begeleiding willen hebben. Iemand die weet wat sarcoïdose echt is, en niet vanuit de boeken en denkt dit of denkt dat. Iemand die voelt wat de patiënt voelt, hoe de patiënt zich voelt.

Vaak komen sarcoïdosepatiënten onder de hoede van een longarts, dit omdat de sarcoïdose zich meestal heeft gevestigd in de longen en soms van daar uit naar andere organen en/of weefsels. Het probleem vind ik, zeker op langere termijn dat een longarts steeds meer geneigd is om de problemen die je aangeeft af te schuiven op de sarcoïdose. Alle lichamelijke klachten horen bij de sarcoïdose, voor een doorverwijzing naar een andere specialist moet je soms echt smeken. Let wel, dit zal niet bij elke specialist zo zijn, helaas is mijn ervaring wel zo geweest.

SARCOÏDOSE EN MASSAGE

Omdat ik zelf het gevoel had dat ik niet verder kwam met de behandelingen in het ziekenhuis en de medicijnen, ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. Ik ben bij een vriendin terecht gekomen die mij wilde behandelen met voetreflex massage.
Wow, wat was dat erg. Wat heeft mijn lichaam daarop gereageerd. Tijdens de behandeling heb ik al ontzettend zitten transpireren, er waren veel gevoelige plekken onder op mijn voeten, maar toch was het heerlijk. Aandacht op een hele andere manier. Iemand waarmee ik tijdens de behandeling gewoon kon praten, mijn gevoelens kon uiten, hoe ik me voelde, wat ik voelde. Ze begreep het, ze kon het voelen aan reflexpunten op mijn voeten ... Een verademing dus.

Totdat ... ik thuis kwam. Ik ben direct mijn bed ingekropen en ben een dag of drie amper eruit geweest. O, wat voelde ik me moe, lamlendig, alles deed pijn. Maar hiervoor had ze me al gewaarschuwd. Mijn lichaam kon op allerlei manieren op de behandeling reageren. En dit was één van de reactie's. Na deze drie dagen voelde ik me beetje bij beetje opknappen, maar dan ook echt opknappen. Het leek wel of er zo veel zooi uit mijn lichaam was weggehaald, het voelde heel goed aan. Leeg.
Helaas van korte duur, de sarcoïdoseklachten kwamen beetje bij beetje weer terug. Tijd voor een volgende behandeling. Weer hetzelfde verhaal. Maar na een aantal behandelingen ben ik me steeds minder ziek gaan voelen na een behandeling. Nu voelt het gewoon lekker, ik loop letterlijk op wolken als ik een behandeling gehad heb.

Ik heb inmiddels diverse massagevormen uitgeprobeerd en tot nu toe allemaal een positieve werking. Bekend is ook van een massage dat het er voor zorgt dat de afvalstoffen worden verwijderd. En zo voelt het ook, zeker in het begin, toen mijn lijf nog bomvol stond van allerlei zooi.
Een massage kan de sarcoïdose niet genezen, het is ook geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg, maar het biedt heel veel ondersteuning. Ik kan het daarom ook iedereen aanraden.

Maar ook bij pijnklachten heb ik inmiddels positieve ervaring. Pijnklachten bij oppervlakkig gelegen spieren kunnen met goed resultaat gemasseerd worden. Maar ook klachten van dieper gelegen weefels, zoals slijmbeurs of pees(schede) kunnen goed behandeld worden, hiervoor gebruik ik het elastisch tapen. Dit kan het genezingsproces positief beïnvloeden. Klik hier voor meer informatie over elastisch tapen.
Uiteraard geldt zoals vaak, iedereen reageert anders op een behandeling, maar omdat een therapeutische massage gericht is op de patiënt (en niet volgens een protocol gaat), is een behandeling voor iedereen anders, echt op maat dus.

 

NIEUWSGIERIG OF MASSAGE OOK IETS VOOR JOU KAN BETEKENEN?

MAAK GERUST EEN AFSPRAAK VOOR EEN SPECIFIEK OP JOU GERICHTE BEHANDELING.

bottom of page